
De grens? Die bepaal jij!
Ze vertelde dat haar altijd werd gezegd dat ze ‘gewoon’ haar grenzen aan moest geven. En keer op keer vroeg ze zich af waar die dan lag. Bestond er niet zoiets als een algemene grens van de organisatie? Iedereen leek deze te weten, maar zij, zij kon hem niet vinden. Hoeveel ze ook sprak met mensen, hoeveel ze er ook over las, het bleef vaag. Overal zijn boeken over, maar een simpel A-4tje desnoods met grenzen, die bestond niet. Steeds weer werd ze teruggeworpen op zichzelf.
‘Dit is écht de grens!’ Zei een collega geïrriteerd toen een cliënt hem uitschold aan de telefoon. Dat begreep ze dan wel. Alhoewel, ze kon het ergens ook nog wel begrijpen. Ze zou zelf ook teleurgesteld zijn wanneer ze zou horen dat ze minder salaris zou krijgen. De cliënt werd immers gekort op zijn leefgeld en dat zijn niet de leukste berichten om je weekend mee in te gaan.
‘En naarmate haar snapvermogen vergrootte, vervaagden haar grenzen nog meer.’
En naarmate haar snapvermogen vergrootte, vervaagden haar grenzen nog meer. Ze deed er nog een sausje klantvriendelijkheid overheen en voilà! De grenzeloosheid was geboren. Ze liet een hoop gebeuren. Dingen die ze in haar vrijetijd niet zou accepteren, werden de gewoonste zaak van de wereld op het werk.
Tot de evaluatie van een tweedaagse training over omgaan met ongewenst gedrag. Ze vertelde dat ze nu eindelijk begreep waar haar grenzen lagen. Dat ze er enkel heel ver van verwijderd was geraakt, maar dat ze alleen maar hoefde te voelen. Ze zou niet langer haar emoties wegstoppen om de ander te begrijpen. Nee, ze wilde zichzelf centraal gaan stellen, zodat ze de ander nog beter zou kunnen begrijpen.
De grens, die bepaal jij. Dat leren we niet op school, dat ervaren we in het leven. Die kunnen we niet afkijken bij een collega, die zitten in onze eigen rugzak. Kijk daar af en toe maar eens in, dat is best wel waardevol namelijk.
‘Gelden voor jou ook andere grenzen op je werk dan in je privé?’
Wil jij ook een keer met je team over deze menselijke reacties in gesprek? Neem dan een kijkje op de site www.preventing.nl of neem contact met me op.
Leoni is coach en trainer aan professionals in de zorg en hulpverlening.
In haar blogs beschrijft ze de eyeopeners die ervoor zorgen
dat ze geniet van haar werk.